esmaspäev, 16. november 2009

Unes või unes.

Öösel magades näen ma tavaliselt unenägusid, igal ööl kui ei ole just väga üleväsinud. Ja arvestades seda, et ma inmese anatoomia näitusele enam soodushinnaga sisse ei saa, tuleb tunnistada, et kokku on nähtud ikka juba päris palju unenägusid. Ja alles nüüd saan ma korraga teada, et võib ka teistmoodi. Siiani olen ma unes näinud ainult seda mida mu alateadvus mulle näitas - ikka ja jälle jäänud maha bussist, jooksnud nii et jalad ei liigu, võidelnud elu ees erinevates sõdades, vaid vahest arva lennanud. Kuid tuleb välja, et selle asemel, et lihtsalt vaadata mida sulle näidatakse, võid endal vabalt ise unenäo "kududa", kui nüüd piltlikult väljenduda või "sepistada" kui väljenduda veidi mehelikumalt. Sa võid ennast arendada nii, et unes saad aru et näed und ja kui sa seda taibanud oled siis võid teha mida tahes, sest unes on kõik võimalik. Selliseid unenägusid kutsutakse inglise keeles "lucid dream".

Lucid dream is a dream in which the sleeper is aware that he or she is dreaming. When the dreamer is lucid, he or she can actively participate in and often manipulate the imaginary experiences in the dream environment.

Sisuliselt on see sama, mis juhtus neoga matrixi esimese osa lõpus. Foorumites antakse ideid, mida teha kui unes teadvusele tuled - paljud soovitavad lennata kosmosesse, või kohtuda mõne tuntud inimesega. Samas võib ka lihtsalt läbi seinte käia või teha midagi muud lahetat, mis tava elus võimatu. Üks naine näiteks rääkis, et käib unes poes sokolaadi söömas, sest seal ei tee see paksuks. Äge on see, et kuigi tead, et tegemist on unega on kõik siiski ülimalt reaalne ja oled endiselt kogu olemusega selles maailmas ka emotsionaalses mõttes. Mõelda vaid kui palju öid on raisatud kehva graafikaga arvutimängude peale, kui võiks möllata päris reaalses mittereaalses maailmas.

Kuidas seda siis teha? Tuleb teha trenni. On olemas teatud harjutused, mis aitavad sul unes teadvusele tulla... Helariga juba proovisime reallity checki - see käib nii, et pead koguaeg kontrollima kas magad või mitte. Noh ärkvel olles on naljakas, sest sa ju tead et ei maga, aga idee on selles, et hakkaksid seda harjumusest proovima ka unenägudes ja siis kui midagi veidrat juhtub saadki aru et tegelikult magad - siis ainult pead vaatama et suures ärevusest üles ei ärka.
Miks mulle selline unenägude idee nii huvitav tundub on sellepärast, et mul on üks selline kogemus juba olnud. Ükskord nägin unes, et olid jõulud ja ma pidin andma kellelegi kingipaki, aga mul ei olnud. Oli selline väga kriitiline olukord ja piinlik. Korraga sain aru, et see on uni aga üles ei ärganud. Mõtlesin loogiliselt, et kui see on uni, siis on ju kõik võimalik ja järelikult võiks tulla üks mees, kes mulle lihtsalt need kingipakid annab. No ja siis tuligi see mees ja andis! Võimas! Huvitav oli see, et ma veel natuke muretsesin edasi, et mis seal nende pakkide sees on, kuigi ju teadsin et see on uni aga jah ülimalt selline reaalne tundus kõik. Nii et oleks igati põnev midagi taolist uuesti kogeda.

Helistasin täna oma sõbrale Taavile, kes õpib psühiaatriks ja tegeleb ka une uurimisega. Ta küll hoiatas mind, et vahel sellised eksperimendid jõuavad suhteliselt lähedale psühoosi piirile ja igaks juhuks pani mulle juba vastuvõtu aja kirja. Eks tal võib õigus olla küll, aga arvan, et kui väga äärmusse ei lähe, siis vast on võimalik siiski natuke kogeda seda muinasjutumaailma. Elame näeme...

5 kommentaari:

ave ütles ...

Ma olen näinud vähem unenägusid. Aga võibolla ka rohkem, loeks huvipärast ära, võibolla ma võidaks,(elus saab nagu igast asjast võistluse teha) aga isegi kui jääks alla, siis lohutan end sellega, et kui need unenäod maksaksid, siis saaks ma odavamalt kui sa.
Ma ei teadnud sellest lucid dreamingust midagi ja kui ma ühel hommikul õhinaga sõpradele rääkisin, et olin unes lennanud ja rootsikeels rääkinud, sest ma olin teadlik sellest, et näen und, siis hakati mind hirmutama juttudega, et see on ohtlik, et võid sinna kuidagi kinni jääda või nii...ma täpselt ei saanud aru, aga selline õuduka jutt nagu. Ma loomulikult naersin, aga väikese salajase alateadliku värinaga.
Haa, tead mul tuli selle võistlemisega tegelt meelde, et nägin unes sind üks öö. Nimelt me võistlesime motokrossis, aga mitte nagu tavalise raja peal vaid selle jalgratta velodroomil. Mis sa arvad, kes võitis:)

Hanna ütles ...

Väga huvitav. Mul on ka ikka neid kordi olnud, et ma saan aru, et magan ja siis olen ise juurde mõelnud... aga jah vahest kui kole uni on ja aru saad siis on kole võidelda ka :D Aga muidu on täitsa vahva. Ma muidugi loodan, et see psüühikale väga hullusti ei mõju ... XD

Kane Barrel ütles ...

mul on tavaliselt sedasi napilt enne ärkamist ...
muidu suht naljakas :D

Saareneiu ütles ...

Mulle unenäod meeldivad. Hommikuti, kui üles ärkan, siis Mike räägib mulle, mis ma unes tegin. Vahel naeran kõvasti ja siis jälle räägin midagi. Enamasti küll unenägusid ei mäleta, aga pahatihti küll üles ärgata ei taha, sest unenägu on olnud niii magus... Kui kole unenägu on, siis ärkan üles tavaliselt ja siis on tore tõdeda, et see ainult uni oli.

Anonüümne ütles ...

Loe kogu blogi, paris hea